woensdag 27 juli 2011

Tienertoer

Mooi nieuws: NS voert de Tienertoer opnieuw in. Ruim vijftien jaar geleden werd dit fenomeen afgeschaft omdat jongeren niet als tiener wensten te worden aangesproken. Vonden ze stom. NS denkt dat ze daar tegenwoordig minder moeite mee hebben. Maar zal de jeugd van tegenwoordig deze zomer ook echt gebruik maken van dit fraaie reisabonnement?

Zelf ben ik de vader van drie jongeren, die allemaal hun puberteit moest doorworstelen zonder enige weet van de Tienertoer. Dat was jammer, want ik had het hen zeker aangeraden: papa bewaart er zelf namelijk erg goede herinneringen aan. Maar daarover een andere keer. Nu het is voor mijn oudste erfgenaam nagenoeg te laat. Ze wordt al drieëntwintig, bezit een OV-studentenkaart en gaat niet voor haar lol de trein in om het land te doorkruisen. Elk noodzakelijk ritje vanaf haar diep-Limburgse woonplaats kost al minimaal een uur.

De jongste dochter, onze kleine Trubbels, is net zeventien. Ze behoort dus zeker tot de NS-doelgroep. De term tiener vindt zij ook stom, maar reislustig is ze wel. Toch gaat ze deze zomer nog liever met papa op vakantie, vooral ook omdat haar verse verloofde haar daarbij gezelschap mag houden. De rest van de tijd zit Trubbels achter de kassa om zakgeld voor die vakantie te vergaren. Voor haar dit jaar dus nog geen Tienertoer.

Ons Hommeltje, middelste kind, probeert haar vakantie eveneens lucratief door te brengen. Ze werkt zes weken lang op een camping nabij het Zuid-Hollandse strand. Ze leidt een klein recreatieteam dat de ouders van jonge kinderen een paar maal daags een adempauze gunt. Ze geniet zelf inwoning, dus voor een Tienertoer is geen enkele reden. Omdat we nieuwsgierig waren naar de camping, het team en het kindergrut brachten we Hommel vorige week een bezoek.

We werden bij aankomst al welkom geheten door twee entertain-stagiaires die zich zonder enig schaamtegevoel met hun overgewicht en F-cup in een te strak fluorescerend clownspak hadden gehesen en onafgebroken dansten op een imitatie-K3-cd met harde beat. En dat zes weken lang: bewonderenswaardig!
Het team nam juist afscheid van ene Floris, een goedlachse medewerker die na twee weken recreatieteam naar New York vertrok (dus ook voor hem geen Tienertoer). We zwaaiden hem mee uit: een relaxte gast, die Floris. Daarna nam onze Hommel ons mee naar haar Sunhome, waarin zij de komende weken bivakkeerde. Een soort luxe stacaravan. De relaxte Floris had er wel een puinhoop van gemaakt. Zijn bed was niet afgehaald. De afwas dreef rond in een teiltje met vooral veel vet. Volle asbakken stonden binnen en buiten. Toen bleek dat Floris ook nog het gas had aangelaten, brandend en wel. Ook zijn trui had hij op het keukenblokje achtergelaten en die had inmiddels vlamgevat. Met grote tegenwoordigheid van geest gooide onze dappere Hommel het kledingstuk buiten en stampte het uit. Pffff! Door het oog van de naald…

Het kan altijd erger: op vrijwel hetzelfde ogenblik betrad een als politieman verklede gek met een machinegeweer een eiland vol met Noorse tieners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten