vrijdag 25 oktober 2013

Mannenhumor

Mannen zijn misschien niet altijd even snel van begrip, maar vrouwen hebben geen humor. De grootste grappenmakers in film, cabaret, Facebook, YouTube en directe omgeving zijn mannen. Natuurlijk, uitzonderingen zijn er altijd: French & Saunders, Brigitte Kaandorp, Anite van Gastel. Maar meestal lachen vrouwen om zaken die niet echt lollig zijn. Heleen van Royen, Sex & the City. Vrouwen nemen vooral zichzelf te serieus.

Samen met De Ware was ik afgelopen week zomaar in New York: een perpetuum mobile van licht, verkeer, mensen, drukte en met te veel prikkels om ontspannen van terug te keren. We probeerden gedurende ons verblijf die ontspanning wel op te zoeken. Om de hoek van ons appartement in de artistieke Village bevond zich de Comedy Cellar, waar maar liefst driemaal per avond een serie stand-up comedians hun kunstjes toonden. Nog geen twee weken eerder gaf de befaamde Chris Rock er zomaar een verrassingsoptreden. Natuurlijk: daar wilden wij bij zijn!

We wisten kaarten te bemachtigen voor een vrijdagavondvoorstelling. In de kleine, knusse Cellar waren we getuige van de performances van vijf comedians en één anchor man. Drie van hen blank, drie van hen Afro-American: een keurige verdeling. Maar: allemaal mannen. En eerlijk waar: allemaal grappig. Waarom? Allemaal etaleerden ze schaamteloos hun zwakheden en minpunten. Of dat nu lengte, gewicht, traagheid, ontrouw of nerdy uiterlijk was. De meeste grappen gingen steeds vooral ten koste van de comedian zelf. De meeste vrouwen doen dat niet. Misschien willen wij – het publiek – dat ook wel helemaal niet. Want als ze dat al doen, vinden we het vaak eerder gênant dan grappig.
Bij deze zes Amerikanen werkte het behoorlijk hilarisch.

Maar de beste grap werd al gemaakt vóór de show. De Ware en ik stonden buiten in de rij te wachten tot we de komiekenkelder inmochten. We raakten in gesprek met het stelletje dat voor ons stond: Hannah en Kevin. Ze kwamen uit Alberta, Canada en waren nog geen week eerder getrouwd. Hun bezoek aan New York was dus hun huwelijksreis. Net als wij genoten zij met volle teugen. Ze hadden er moeite mee gehad om hun tweejarige zoontje thuis te laten, maar waren hem nu toch even vergeten.
Middenin haar verhaal over hun huwelijksfeest begon Hannah te gillen. Precies aan de overkant stapte de acteur Chris Noth uit een restaurant naast ons de straat op. Chris Noth? Beter bekend als Mr. Big uit, jawel: Sex & The City! (En ook als de overspelige Peter Florrick uit The Good Wife.) Met een soort van bodyguard in zijn kielzog spoedde Mr. Big zich van ons vandaan. Hannah staakte abrupt haar verhaal, greep naar haar mobiele telefoon en rende er resoluut achteraan. Haar nieuwbakken echtgenoot begreep het natuurlijk allemaal veel te laat (want man). Hij maakte nog een zinloos handgebaar en riep haar vertwijfeld na: ‘But honey! You just got married…

Hannah keerde op tijd voor de voorstelling terug met een foto van haarzelf met Mr. Big op haar telefoon. Om sommige vrouwen kun je écht wel lachen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten