zaterdag 10 mei 2014

EuroService (slot)

Het heerlijk avondje is gekomen! Tijd om de stemmen te verdelen. Zelf meedoen? Klik dan hier voor het downloaden van het praktische scoreformulier! Na de tweede halve finale, waar heel verrassend de voorspelde finalekandidaat Israël werd weggestuurd, zullen onze Common Linnets het moeten opnemen tegen weinig indrukwekkende kanshebbers uit onder andere Finland, Slovenië en Polen. En hoe zit het eigenlijk met de rechtstreeks geplaatste finalekandidaten?

Duitsland komt met een damestrio dat zich Elaiza noemt (spreek uit: Ela-i-za) met hun liedje ‘Is it right’, een fijn gearrangeerd nummer dat verrassend de Duitse voorronde won. De dames hebben Oost-Europese roots en dat kan wellicht wat extra punten opleveren.  Duitsland levert in elk geval een goede middenmoter. Dat geldt zeker ook voor de bijdrage van Frankrijk, dat dan weer een herentrio afvaardigt, dat meer van deze tijd is. Ze werden beschuldigd van plagiaat van een Stromae-nummer, maar dat werd niet bewezen. Wel werkten ze samen met de Belg. Vrolijk en pretentieloos zet Twin Twin de ‘Moustache’ weer terug op de kaart.

Een van de origineelste inzendingen van dit jaar is Emma Marrone, de bestverkopende Italiaanse zangeres van vorig jaar. Haar nummer ‘La mia citta’ is stevig en dynamisch en zij brengt het bovendien met enorme overtuiging.  Misschien niet de smaak van doorsnee Europa, maar verdient een top-10-positie. Spanje komt, niet voor het eerst, met een talentenjachtwinnares. Ruth Lorenzo zingt in twee talen ‘Dancing in the rain’ en laat horen wie er de sterkste stembanden heeft. Een tandje minder was ook goed geweest. Nummer ontaardt in jammerlijk geschreeuw.
Gevaarlijke tegenstander tijdens de finale is het gastland Denemarken. Het nummer ‘Cliché love song’ van knuffelmoslim Basim, die ook nog leuk kan dansen, hangt inderdaad van clichés aan elkaar, maar is van een aanstekelijke voorspelbaarheid. Maar enkele malen won een land het festival twee of meer keer achter elkaar (Israel 1978 en 1979 en Ierland 1992-1993-1994), dus laten we ons aan die statistieken vasthouden.

Engeland sluit de finale - en daarmee het festival - letterlijk af met het nummer ‘Children of the Universe’ door Molly. Deze zangeres is net 27 en daarmee vele decennia jonger dan bejaarde voorgangers Engelbert Humperdinck en Bonnie Tyler. Hoewel Molly flink wat pit en power aan de dag legt, blijft het nummer toch wat steken in de middelmaat.
Gelukkig hebben afgelopen donderdag mijn Noorse vriend Carl Espen, mijn lieve Oostenrijkse vriendin Conchita Wurst en mijn Roemeense kameraad Ovi met zijn partner Paula (foto’s rechts, van boven naar beneden) een finaleplaats verworven. Van hen hebben Ilse en Waylon het meest te vrezen. Lees en kijk voor de andere deelnemers nog even terug naar EuroService deel 1 en/of deel 2.

En uiteraard: een immer betrouwbare voorspelling van de top 10 van het Eurovisie Songfestival 2014 is hieronder te vinden. Inmiddels staat tussen haakjes ook de positie vermeld die de betreffende inzending daadwerkelijk heeft gehaald.
Volgend jaar natuurlijk opnieuw een Service...

  • 1 (3) Undo - Sanna Nielsen / Zweden
  • 2 (5) Running - Andras Kallay-Saunders / Hongarije
  • 3 (1) Rise like phoenix - Conchita Wurst / Oostenrijk
  • 4 (2) Calm after the storm - Common Linnets / Nederland
  • 5 (8) Silent storm - Carl Espen / Noorwegen
  • 6 (12)Miracle - Paula Seling & Ovi / Roemenië
  • 7 (6) Tick tock - Maria Yaremchuk / Oekraïne
  • 8 (20) Rise up - Freaky Fortune ft. Risky Kidd / Griekenland
  • 9 (9) Cliché love song - Basim / Denemarken
  • 10(21)  La mia citta- Emma Marrone / Italië


Geen opmerkingen:

Een reactie posten