zaterdag 13 augustus 2016

Filmster

Reizen blijkt doorgaans erg leerzaam. Ontmoetingen met andere volken en culturen leiden vaak tot nieuwe en verrassende kennis en bijzondere openbaringen. En niet alleen over dat andere volk, die andere cultuur. Oók over jezelf. 

Nog altijd verblijven we in de Verenigde Staten, inmiddels in San Francisco. Nog immer in verwondering over het volk dat we zo goed denken te kennen uit films en series. En dat klopt ook: voortdurend kijken we speurend om ons heen waar de camera precies staat, want een willekeurige Amerikaan die op straat een mobiel telefoongesprek voert, doet dat precies zoals  - pakweg – Samuel L. Jackson, George Clooney en Jennifer Anniston dat op het witte doek doen. De dialogen in winkels, bars en restaurants zijn al net zo herkenbaar.  In Bourbonstreet in New Orleans zagen we inderdaad een cameraploeg lopen. De bijbehorende sterren waren helaas niet in beeld: Queen Latifah en Jada Pinkett Smith zien we dus pas volgend jaar in actie in de film Girl Trip. En het restaurant om de hoek van ons huidige verblijf is enige dagen gesloten wegens opnamen voor de nieuwe Netflix-serie Girlboss (met Britt Robertson).

Amerikaanse filmdialogen blijken dus erg natuurgetrouw. Het zijn niet zomaar uit het Nederlands vertaalde conversaties. Voorbeeld: in het Engels bestaat er geen verschil tussen jij en jullie. Zowel de tweede persoon enkelvoud als meervoud wordt aangeduid met you. Dat kan soms verwarrend zijn. De Amerikanen hebben daar iets op gevonden. Wanneer het gaat om het meervoudige you (jullie) spreken ze steevast van you guys. Behalve in het diepe, donkere zuiden. Daar spreekt men duo’s en groepen aan met y’all. Wat gaan y’all doen vandaag? En, in de rest van de natie: waar komen you guys vandaan? Net als in de film begint elk gesprek dat wij voeren - op straat, waar men ons vaak spontaan begroet, maar ook in supermarkt of museum - met de vraag: how are you guy s (y'all) doin' today? Elke keer nog worden wij onzeker van deze vraag, waarvan we niet begrijpen of deze een retorische bedoeling heeft of juist een feitelijk antwoord verwacht. En dus mompelen we moeizaam iets van good, well of fine. Nee, een Amerikaans filmsterrenbestaan is voor ons bepaald nog niet weggelegd.

Ons huidige verblijf in San Francisco is overigens een artistiek soort WildWest-themakamer, die er volledig op is ingericht om Brokeback Mountain integraal na te spelen. 
Dat lukt dan weer wel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten