donderdag 12 mei 2016

EuroService 2016 (2)

Het is een heel zwaar leven. Elke avond stappen we op de fiets, De Ware en ik, op weg naar het Stockholmse Globenstadion voor een juryfinale of een live-uitzending. En na afloop zetten we er opnieuw flink de vaart in om in de stad deel te nemen aan het evaluatief overleg, in de volksmond ook wel afterparty genoemd. Nee, het valt om de drommel niet mee.

Zweden is een fantastisch mooi land, met gedurende het huidige jaargetijde de meest waanzinnige zonsondergangen en zonsopgangen, tussen welke maar erg weinig tijd zit. De mensen zijn aardig en ontspannen. Maar het land kent welk enkele eigenaardigheden. Er is een moeizame relatie met alcoholhoudende dranken - daarvan waren wij ons al bewust. Maar tijdens ons eerste bezoek aan de songfestivalarena dachten we na het uitzitten van alle bijdragen even een glaasje frisdrank te gaan tanken bij een van de vele barretjes in het stadion. Dit bleek helaas niet mogelijk. Tijdens de show waren deze kioskjes allemaal gesloten. Na afloop bleek er ééntje geopend. 'Omdat dit Zweden is', antwoordde het personeel vriendelijk glimlachend op onze waarom-vraag.

Gelukkig bracht onze Douwe Bob het er fantastisch vanaf. Ikzelf wist 9 van de 10 finalisten uit de eerste halve finale correct te voorspellen (zie vorige aflevering), dus ik durf mij rustig als kenner te profileren. Ook de vaderlandse pers kreeg hier lucht van getuige dit filmpje (vanaf ongeveer 45 seconden). In de tweede halve finale is het niveau helaas wat meer gemiddeld en dat maakt zo'n prognose weer wat moeilijker. Ja, ja, het is een heel zwaar leven. Maar: ik ga het hier toch even proberen. En om u als argeloze liefhebber enigszins te voorzien van een gedegen stemadvies is er ook weer een stemformulier te vinden onder deze link.

Deze tweede halve finale staat minder in het teken van uitbundigheid, beats en effecten. Toch is er genoeg dat opvalt. De Oekraïnse zangeres Jamala die in twee talen uiterst getergd zingt over de Russische misdaden tegen haar land. Het Australische adoptiemeisje dat een geweldig volume overbrengt, maar slechts met moeite van de kist kan komen waarop ze zit. De Bulgaarse zangeres met eigentijdse dance en asymetrisch kapsel. De Georgische band die in deze halve finale een volkomen eigen geluid durft te laten horen. Of de schattige Vlaamse Laura Tessoro, die de avond feestelijk afsluit. Er is ook een minuutje te zien van de deelnemers uit Engeland, Duitsland en (heel fraai) Italië.

De deelnemers die zaterdag zullen terugkeren in de finale zijn zeer waarschijnlijk:
Australië
Servië
Oekraïne
Bulgarije
Letland
België
Israël
Georgië
Litouwen
Macedonië

Naschrift, de volgende dag: uw Connaisseur voorspelde - opnieuw - 9 van de 10 finalisten juist. Polen ging door ten koste van Macedonië. Dat was wellicht ook wishful thinking.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten