zaterdag 14 mei 2016

EuroService 2016 (slot)

We naderen de zinderende apotheose, de finale van een week van muzikaal liefdevol samen komen: een eufemisme voor een keiharde landencompetitie waarin iedereen de beste wil zijn. Vanavond volgt dan de ontknoping, niet noodzakelijk verrassend maar ongetwijfeld vermakelijk. Er bij zijn en meedoen is het motto en dat kan natuurlijk: klik hier voor het stemformulier.

Na een aardige halve finale, waarbij uw Connaisseur opnieuw een 90%-score wist te behalen in de voorspelling, start deze avond met een lichte teleurstelling: onze vaderlandse troef, vriend Douwe Bob, heeft een erg vroege startpositie toebedeeld gekregen als nummer 3 van 26. Blijft de indruk die hij ongetwijfeld zal maken lang genoeg hangen om de stemmen van het publiek blijvend aan zich te binden? Of is dit juist in zijn (en ons) voordeel en is de concentratieboog van de hedendaagse televisiekijker na nummertje 5 sowieso aan z’n einde gekomen? Het kan altijd nog erger: ons Vlaams vriendinneke Laura moet deze avond het spits afbijten en vervolgens drie lange uren nagelbijtend in de green room doorbrengen.

Alvorens de puntentelling start hebben we dan ook de pauze-act en singlepromotie gezien van niemand minder Justin Timberlake, niet toevallig in het jaar waarin ook de Verenigde Staten meekijken naar het Eurovisiecircus. Twee jaar geleden kende het festival een Australische pauze-act en het jaar daarna was dat land van de partij als deelnemer. Een voorzichtige vooruitwijzing? Zien we volgend jaar Justin Bieber of Taylor Swift op het Eurovisiepodium? Ik denk het niet.

De meeste deelnemers van vanavond waren natuurlijk al te zien in een van beide halve finales. Maar de reeds geplaatste zes moeten zich vanavond bewijzen. Dit jaar hebben zij zich van hun beste kant laten zien. Een van de favorieten is de Franse Amir (elfde bijdrage), die helaas af en toe nog wat moeite heeft met de hogere noten. Ik heb hem daarover de afgelopen dagen intensief geadviseerd (zie foto). De Italiaanse Francesca Michielin (6) zingt daarentegen fantastisch: een indringend en meeslepend nummer. Titelverdediger Zweden (9) komt met puber Frans, die een liedje zingt dat wel erg veel wegheeft van Catch and release, een nummer van Matt Simons, maar een kniesoor die daarop let. Duitsland ging vorig jaar met nul punten naar huis en de kans is niet ondenkbeeldig dat zangeresje Jamie-Lee (10) vanavond hetzelfde gaat gebeuren. Boring! De Spaanse Barei (19) verrast met een swingende uitvoering van een feestelijke dancenummer en ook Engeland komt weer eens voor de dag met iets fatsoenlijks in de vorm van het jongensduo Joe & Jake (25). Tijdens hun optreden wordt het decor gevuld met selfies die een ieder mocht inzenden. Opdracht: zoek Meryl Streep!

De intrigerende act van de Russische Sergey (door de Zweedse presentatrice steevast aangesproken met Sir Gay) en de adembenemende vocalen van de Australische Dami en de Oekraïnse Jamala lijken de meeste kans te maken. Maar Douwe Bob kan dit drietal zomaar langszij inhalen. Zo blijft het toch nog spannend.
Hieronder opnieuw de top-10-voorspellen van uw Connaisseur, evenals zijn eigen voorkeur:

Voorspelling:
1 Rusland
2 Australië
3 Oekraïne
4 Nederland
5 Frankrijk
6 Zweden
7 Armenië
8 Oostenrijk
9 Bulgarije
10 Italië
Voorkeur van Le Connaisseur:
1 Frankrijk
2 Italië
3 Nederland
4 Oostenrijk
5 België
6 Bulgarije
7 Georgië
8 Spanje
9 Rusland
10 Australië

 
Hóór je wat ik zeg?!


O ja: het leerzame minicollege over dit onderwerp al bekeken?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten