zaterdag 13 mei 2017

EuroService (slot)

Het heerlijk avondje is gekomen. Veel doorsnee liedjes met een gouden strik. Veel middelmatige zangers in een maatkostuum of glitterjurk. Juist daarom mogen we er allemaal een mening over hebben. We vinden allemaal dat we het zelf beter kunnen, net zoals er bij voetbal miljoenen coaches bestaan. That’s the fun of the festival.

Gelukkig zit er vaak ook een liedje (of twee) bij waarvan we niet denken dat we het zelf beter hadden gedaan. Dat liedje mag dan winnen. Is dat bij de finale van dit jaar ook het geval? Tijdens de twee halve finales is het kaf al van het koren gescheiden. Twintig gingen er door (waarvan 18 goed voorspeld door uw Kenner). Zes landen maken tijdens de slotavond hun debuut. Daarbij staan we nog even stil. De anderen vindt u terug op het scoreformulier.

De eerste nieuwkomer stond al wekenlang bovenaan bij de bookmakers: de Italiaanse Francesco Gabanni met zijn vrolijke en dansbare lied over het gebrek aan Zen in onze westerse samenleving. In het Italiaans, want echt Engels spreekt Francesco niet. De dansende gorilla verbeeldt De Naakte Aap uit het gelijknamige werk van Desmond Morris, waarvan wij allen afstammen. Of Italië met de winst gaat strijken valt te betwijfelen, want afgelopen week werd in de voorspellingen de eerste plaats ingenomen door het indrukwekkende optreden van de Portugese Salvador.

Engeland komt met een musicalzangeres met enorm volume en veel vuurwerk in licht en geluid. Lucie overschreeuwt zichzelf soms in haar nummer dat mede werd gschreven door Emilie de Forrest, Deense winnares in 2013. Duitsland scoorde de afgelopen twee jaar de laatste plaats en twee jaar geleden zelfs met zero points. Een hattrick dreigt dit jaar. Het intro van het nummer van Levina klinkt nagenoeg exact als dat van Titanium van Sia met David Guetta maar is verder weinig interessant.
Gastland Ukraïne mocht de halve finale ook overslaan en zet de rocktroef in. Dit genre blijkt altijd onderscheidend, want erg zeldzaam. Dit levert zeker wat punten op, ook al is het middelmatig in zijn soort.

Het festival wordt afgesloten door Frankrijk met het type girl-next-door: een liedje waarvan we niet meteen denken dat we het zelf beter zouden kunnen, maar door een kort gerokt meisje dat we (vrouwelijke coaches) liever zelf zouden zijn of waar we (mannelijke coaches) graag naast zouden willen wonen. En dat is in Parijs, zo blijkt uit duidelijk uit haar performance.
Gelukkig doen ook de zusjes O’G3NE weer mee, net als in hun halve finale op de zesde startpositie. Of dat geluk brengt? In elk geval is hun zieke moeder aangekomen in Kiev. Dat nemen ze hen niet meer af.

Uw Kenner voorspelt de volgende top 10:
1.       Italië
2.       Portugal
3.       Bulgarije
4.       België
5.       Armenië
6.       Zweden
7.       Roemenië
8.       Frankrijk
9.       Azarbeijan
10.   Kroatië en Moldavië

...maar heeft persoonlijk een heel andere mening.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten