woensdag 10 mei 2017

EuroService 2017 (deel 2)

De kop is eraf, het uur der waarheid is (bijna) aangebroken. Tussentijds bewegen we ons nog tussen Servië en Israël. En ergens daartussen bevindt zich het moederland, want geografische wetten gelden hier niet. Waar gaat dit over? De tweede halve finale van het onmisbare Europese liedjesfestijn. Een handzame gids, tevens nuttig scoreformulier is weer te vinden via deze link.

Voorafgaand aan de eerste halve finale wist uw Kenner negen van de tien uiteindelijke finalisten juist te voorspellen. Alleen de fraaie Finse hymne vond geen doorgaan (en de Griekse deun weer wel). Uw Kenner bekeek het eerste deel in gezelschap van een Ier, eveneens terzake kundig. Op het moment dat Cyprus als achtste finalist werd aangewezen constateerde deze: 'Als Cyprus doorgaat,  valt Finland af.' Deze bewering werd gestaafd door de uitslagen van halve finales van vele achtereenvolgende jaren, waarin Cyprus en Finland nóóit samen eenzelfde halve finale als winnaars verlieten. De Ierse Kenner had deze kennis pardoes paraat, een kenmerkend trekje in het autistisch spectrum van Kenners in het algemeen. Uiteraard had hij gelijk.


Voor de komende tweede avond beperk ik mij hier graag tot de hoogtepunten, download voor de rest het scoreformulier. De Oostenrijkse deelnemer doet de liedtitel Running On Air eer aan, want hij rent wat rond op het podium. Hopelijk loont het de moeite. Een zekere finalist is het Roemeense duo Ilinka & Alex dat er op los jodelt in Yodel it! Ik vermoed dat zij het jodelen weer populair zullen maken bij de Europese puberpopulatie. En ze zijn nog cute ook (zie foto)!
Aansluitend volgt de vaderlandse bijdrage van de zusjes Lisa, Amy & Shelly, beter bekend als O'G3ne (spreek uit: odzjien). Hun perfecte harmonieën maken alom indruk en dat doet middelmaat en gedateerdheid van hun nummer Lights and Shadows voor drie minuten vergeten. Een finaleplaats ligt in de lijn der verwachting.

En wat is er nog meer? Een fijn popliedje met hitpotentie namens Denemarken, een allerschattigst  blozend ventje uit Ierland dat per luchtballon het festivalpodium verlaat en twee dieptepunten uit San Marino (belegen zangeres met frisse Amerikaan met schaamteloos jaren-70-cliché) en Kroatië (zanger met operabereik en dito postuur in duet met zichzelf in draak van een nummer). Een Noors duo probeert het festival hip te maken, een Zwitsers bandje blijft steken in een mislukte Katy Perry-imitatie. Maar wel een lieve zangeres (zie foto)...
Wit-Rusland komt dan weer met een eigentalig volskdansdingetje en Bulgarije met een 17-jarige (Russische) babe-magneet. Uit Estland komt een duo (m/v) dat goed heeft geluisterd naar het geluid van Modern Talking (m/m) en succesvol heeft geprobeerd dat te vertalen naar deze eeuw. Met Israël dansen we ten slotte dit festival uit.
Kortom, alle ingrediënten voor een mooie muzikale avond (en ter afwisseling voor enige ergernis) zijn aanwezig.
Wordt (weer) vervolgd....

Uw Kenner voorspelt als finalisten: Oostenrijk, Roemenië, Nederland, Denemarken, Noorwegen, Wit-Rusland, Bulgarije, Estland, Israël en de laatste plaats zal gaan tussen Hongarije, Kroatië of Servië. Ik gok (en hoop) daarbij dan toch maar op Hongarije.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten