maandag 18 mei 2015

EuroService (1)

Het is weer die tijd van het jaar. ’t Voorjaar breekt aan in Wenen en belooft hoge temperaturen en zomers zwoele avonden. Uw hondje gaat ervan genieten. Maar natuurlijk niet zonder de thuisblijvers te informeren, ter voorbereiding op de twee halve finales én de finale (inclusief stemformulier). EuroService in drie delen dus!

Belangrijke informatie vooraf: het aantal ballads ligt bovengemiddeld hoog, het aantal mannelijke solisten eveneens. En het succes van onze Common Linnets vorig jaar resulteert nu in maar liefst twintig procent  man/vrouw-duo’s!  
Oekraïne doet dit jaar niet mee (wegens oorlog), maar de eerste deelnemer komt er wél vandaan. Edoeard Romanjoeta doet mee namens Moldavië met ‘I want your love’. Een heel gemiddeld dansdeuntje, dat normaliter niet hoog zou scoren, maar dit jaar weinig concurrentie heeft in het genre. Finale, dus! Daarna een zestal Armeense deelnemers, die elk op een ander continent zijn gevonden en het gelegenheidsgezelschap Genealogy vormen. Het nummer heette eerst ‘Don’t deny’’, maar dat was een te directe verwijzing naar de Armeense genocide en nu heet het ‘Face the shadow’. Een bombastische draak van een nummer. Maar ja: Armenië heeft de finale nog nooit gemist. Mijn persoonlijke favoriet komt uit België. Loïc Nottet met ‘Rhythm inside’. Strak, eigentijds nummer en hopelijk ook live goed uitgevoerd. Geen winnaar, wel finale.

Onze eigen Trijntje volgt, met haar ‘Walk along’. Welke jurk zal zij dragen? Ik hoop zelf op het linkermodel, maar naar mijn advies wordt zelden geluisterd. Finale? Bang van niet… De Finse band met verstandelijk gehandicapten (PKN) met anderhalve minuut punk ‘Aina mun pitää’ waarschijnlijk wel. En Maria Elena uit Griekenland met haar ballad ‘One last breath’ eveneens. Het duo Elina & Stig uit Estland behoren met ‘Goodbye to yesterday’ tot de favorieten bij de bookmakers en het is dan een ook een prettig en tikje retro nummertje. Geen finaleplaats is er voor Macedonië, namens welk land Daniël Kajmakoski zingt over ‘Autumn leaves’. Fraai, maar saai. Ook uit de Balkan komt de Servische Bojana Stamenov, die met ‘Beauty never lies’ helemaal over de top gaat en er en passant ook een fijn gay anthem van maakt met de briljante frase ‘Finally I can say: Yes, I am different and it’s okay!’ Finale, dus.

Helaas is het daarna wel gedaan met de hoogtepunten. Hongarije stuurt Boggie met het übersaaie ‘Wars for nothing’, een half-Nederlandse compositie. Wit-Rusland stuurt het duo Uzari en Maimuna met het aanstekelijke, maar weinig verrassende ‘Time’ en uit Rusland komt de vredesoproep (!) ‘A million voices’ van Polina Gagarina. Ook Rusland staat jaarlijks standaard in de finale en zal daar ook dit jaar weer eindigen in de top 10. Het schattige jongensbandje Anti Social Media uit Denemarken met ‘Theway you are’ blijft te veel aan de oppervlakte en de diepgang ontbreekt eveneens bij de Albanese zangeres Elhaida Dani – hoe hard zij ook ‘I’m alive’ roept. De Roemeense band Voltaj komt met een tweetalig en zeer geëngageerd nummer ‘All over again’, waarvan de inhoud de Eurovisiefans helaas niet zal bereiken. Deze eerste halve finale wordt afgesloten door Nina Sublatti die uitkomt voor Georgië en onthult dat zij een ‘Warrior’ is. Niet finalewaardig, maar waarschijnlijk toch wel finalist.

Hieronder mijn voorspelling voor de top 10 van de dinsdagavond. De tweede halve finale, op donderdag, is een stuk interessanter. Daarover voor die tijd meer...
Kom terug!

1. Estland
2. Rusland
3. België
4. Griekenland
5. Armenië
6. Finland (toch niet... gelukkig)
7. Servië
8. Moldavië (ach, toch niet)
9. Nederland (ook niet)
10.Wit-Rusland (ook al niet).

Zes uit tien, geen echt goede voorspellingswaarde. Tegen de persoonlijke verwachtingen in gingen door: Albanië, Hongarij, Georgië en Roemenië....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten