zaterdag 23 mei 2015

EuroService (slot)

Had ik gelijk? In de tweede voorronde toch 9 van de 10 juist voorspeld. Het slotakkoord is nabij. Zeven landen stellen zich pas voor tijdens de finale van zaterdagavond. En hieronder. Maar natuurlijk wilt u straks zelf ook graag uw mening geven. En dat kan: kijk hier voor het scoreformulier!

We hebben nog een paar landen niet aan het werk gezien tijdens de halve finales. Behalve de Big Five (Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk) zijn dat gastland Oostenrijk én speciale gast Australië. Vanwege het zestigjarig jubileum van het festival is Australië uitgenodigd om eenmalig deel te nemen. Nou, ja, eenmalig: mocht het land winnen, dan mogen ze volgend jaar wéér deelnemen. En die kans is best aanwezig. Australië stuurt een in het thuisland gevestigde naam: Guy Sebastian, winnaar van de eerste Australische Idols in 2003 en sindsdien een muzikaal begrip. Zijn nummer ‘Tonight again’ is een vrolijk, aanstekelijk en lekker dansbaar nummer. Zeker top 10!
Het gastland tapt uit een heel ander vaatje dan vorig jaar. Jawel: deze mannen hebben baarden, maar verder lijken ze in niets op Conchita. Een herentrio met een melodieuze popballad, 'I am Yours', van het betere soort. Dat scoort. Helaas is er na twee minuten wel een hele merkwaardige visuele vondst toegepast...

Frankrijk stuurt Lisa Angell met het enige Franstalige nummer: 'N'oubliez pas'. Maar wel in de oeroude traditie van Franstalige songfestivalnummers. Iets té oud wellicht, want het is wel al te voorspelbaar. Toch kan de podiumact, waarbij handig gebruik wordt gemaakt van alle technische beeldmogelijkheden, nog best wat punten opleveren. Groot-Brittannië komt ook maar eens met een man-vrouw-duo: Electro Velvet. Hun nummer ‘Still in love withyou’ haakt in op het succesrepertoire van Caro Emerald. Het podium verandert in een soort nachtclub met enorme decorstukken. Helpt dat? Ik vrees van niet. Maar: mijn vriend Alex Larke, de mannelijke helft van Electro Velvet, blijft een toffe peer (zie foto).
Spanje komt met een type exotische bijdrage, vol van het bijna traditionele songfestivalgetrommel. Er wordt expressievol gedanst bij 'Ámanecer' van Edurne. Niet heel erg, ook niet heel onderscheidend.

De Duitse zangeres Ann Sophie staat in deze finale als gevolg van een verbijsterende plottwist tijdens de Duitse voorronde. De aanvankelijke winnaar (geitenwollensokkenhippie Andreas Kümmert) bedankte ter plekke voor de eer en daarmee mocht Ann Sophie naar Wenen. Maar goed ook: haar ‘Blacksmoke’ maakt zeker kans op een top-10-positie.
Hoewel Zweden als winnaar zal eindigen is ook de Italiaanse inzending populair bij de bookmakers. Het trio Il Volo zijn de drie tenoren van vandaag. Populair klassiek en met passie en pathos gezongen: 'Grande amore', spreekt niet alleen vanwege de titel aan bij een breed publiek. Top-5.

Mijn eigen voorspelling staat hier weer hieronder. Mogelijk (en hopelijk) scoort België nog beter en is ook publiekslieveling Servië een dark horse. Ik volg mijn Servische vriendin Bojana al de hele week op de voet (zie foto).
Tussen haakjes ook de uiteindelijke positionering.
1.       Zweden (1)
2.       Australië (5)
3.       Rusland (2)
4.       Italië (3)
5.       Noorwegen (8)
6.       Estland (7)
7.       Slovenië (14)
8.       België (4)
9.       Azerbeidzjan (12)
10.   Servië (10)

Dus: 8 van 10 Top 10-plaatsen juist voorspeld, zij het in een iets andere volgorde. In de Top 10 eindigden ook nog Letland (6) en Israël (9).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten