maandag 13 mei 2019

EuroService 2019 (deel 1)

Uw Kenner zit er weer klaar voor: dé Week van het Jaar. En natuurlijk geeft hij ook dit maal weer voor de nodige richting in het deelnemersveld van de Europese liedjeswedstrijd aan de hand van een korte voorbeschouwing van zowel de halve als grote finale(s) én met een overzichtelijk scoreformulier voor elk van de drie avonden. Voor het eerste exemplaar: klik hier.


Voor de vaderlandse fanbase wordt het in elk geval een spannende week: Neerlands Hoop in Festivaldagen, Duncan Laurence, wordt door de bookmakers al twee maanden getipt als de winnaar van de editie van het Eurovisie Songfestival van dit jaar. Maar winnen kan niet eerder dan na de finale, aanstaande zaterdag. En voor die tijd komt er ook nog het een en ander langs. Om te beginnen de eerste halve finale op dinsdagavond. Daar zit onze Duncan niet in, dus daar kunnen we in alle rust en ontspannenheid naar kijken. Eerlijk gezegd is het ook helemaal geen interessante halve finale, want naast Duncan zitten ook de meeste andere favorieten in het tweede deel.

Wie treffen we dinsdag dan wel aan? De opener is Cyprus, dat vorig jaar tweede werd. Het nummer van vorig jaar (Fuego) werd door het componistenteam dit jaar zo ongeveer gekopieerd en kreeg de toepasselijke titel Replay mee. Zangeres Tamta doet enorm haar best, maar ze haalt het niet bij het overtuigende optreden dat Eleni Foureira aan de tweede plek hielp. Een finaleplaats zit er voor Tamta vast nog wel in. De Finnen doen wat Nederland nog altijd niet is gelukt: ze sturen een dj. DJ Darude is geen onbekende in de Europese dancescene: hij scoorde in 2000 een hit met het nummer Sandstorm. Samen met zanger/acteur Sebastian Rejman maakt hij nu nummer Look Away. En het zijn echt sympathieke gasten, weet uw Kenner (zie foto), maar een finaleplaats ligt niet erg voor de hand.

Bijzondere vermeldingen verdienen Australië en IJsland. De Australische opera-zangeres Kate Miller-Heidke zingt een weinig coherent musicalachtig nummer met veel opera-noten, getiteld Zero Gravity. Ze doet dat dan ook terwijl ze op grote hoogte op neer zwiept op een soort elastische stelt. In een jurk waarin vele meters gordijnstof zijn verwerkt. De act alleen al zal haar punten opleveren. Zij zal worden gevolgd door de IJslandse bijdrage en een groter contrast is nauwelijks denkbaar. De groep Hatari (vertaald: haters) komt met een zwaar en donker nummer (vertaald: haat zal overwinnen) waarin een diep-gruntende en een hoog-zingende zanger elkaar afwisselen in een act die bijeen wordt gehouden door leren riempjes. Deze opvallende sm-voorstelling leidt zeer waarschijnlijk naar een finaleplaats. En ook al zien ze er behoorlijk kinky uit, uw Kenner heeft de jongens leren kennen als echte schatjes (zie foto).

De dinsdagavond wordt afgesloten met een meezinger uit San Marino. Of uit Turkije. Want de deelnemer is de Turkse Serhat, die in 2016 ook al meedeed voor San Marino. Serhat is geen goede zanger en zijn nummer Say NaNaNa is zo fout dat het ook wel weer goed is. De slotpositie is misschien gunstig voor het eindresultaat, maar mocht Serhat onverhoopt de finale halen dan zal hij daar vrij roemloos eindigen. Maar ach, rozen verwelken, roem kan vergaan, maar de vriendschap tussen Serhat en uw Kenner blijft altijd bestaan (zie foto).

Uw Kenner voorspelt de volgende tien deelnemers die zich zullen plaatsen voor de finale in willekeurige volgorde: Cyprus - Australië - IJsland - Griekenland - Tsjechië - België - Slovenië - Polen - Servië - Wit-Rusland.

Veel kijkplezier. Woensdag deel 2 van de EuroService 2019.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten