zaterdag 18 mei 2019

EuroService 2019 (slot)

De dag van de waarheid is aangebroken. Uw Kenner ontwaakte vanochtend met een droge keel en klamme handen. Brengt Duncan de overwinning thuis? Dat blijft toch echt nog spannend. Voor wie behoefte heeft aan een informatieve avond, levert Uw Kenner natuurlijk weer een scoreformulier. Klik hier!

Het gastland en de Big Five slaan de halve finales over en treden vanavond voor het eerst aan. De bijdrage van Israël is ondubbelzinnig: zanger Kobi blijft liever thuis en heeft hoorbaar geen ambitie om te winnen. Duitsland stuurt het duo S!sters. De dames zijn uiteraard geen familie van elkaar, maar ze noemen elkaar dan weer wel Sister. Het is ingewikkeld. Ze zingen samen best fraai, maar het nummer kent een uiterst korte acceleratietijd en gaat verschillende keren van stilstaan naar hollen.
Het Verenigd Koninkrijk koos een liedje dat mede werd geschreven door de Zweedse deelnemer van dit jaar. Terwijl John Lundvik een geduchte concurrent is voor de vaderlandse bijdrage, is er van Michael Rice minder te vrezen. Hij is ook nog zo jong en heeft nog weinig controle over stem en gebaren. Maar: zijn kans komt nog wel. Dat heeft Uw Kenner hem ook persoonlijk gezegd (zie foto).

Frankrijk stuurt een moderne versie van Conchita Wurst. Meisjesachtige jongen Bilal, Marokkaanse roots, gehuld in maagdelijk wit, met een liedje (Frans/Engels) dat gaat over jezelf zijn en blijven, ondanks de omstandigheden. Een mollig maar ook schattig balletmeisje doet de choreografie. Voor alle elementen is wel een markt. Ook Italië maakt een (persoonlijk) statement: het nummer gaat over de vaderloze jeugd van de zanger. En dat Soldi niet gelukkig maakt, maar wel belangrijk is. Mahmood is van Egyptische afkomst en zingt af en toe een zinnetje Arabisch. Ook dit spreekt zeker een brede doelgroep aan. Bovendien is het muzikaal een boeiend nummer.

Verder zijn er weer oude bekenden in deze finale. De Russische Sergey en de Zweedse John moeten vroeg pieken, onze Duncan volgt in twaalfde positie. Dat is nog in de eerste helft. Geen gemakkelijke startpositie, maar zeker niet onmogelijk. Hopelijk zingen mijn goede vrienden vrienden Serhat uit San Marino en Hatari uit IJsland in deze herkansing wél zuiver (zie foto’s).


Het weinig samenhangende Noorse trio Keino neemt het aanstaande verlies nu al heel sportief. Het drietal weet stiekem al waar deze finale toe zal leiden en de jolkende kale Lap zingt dit ook nog eens in goed verstaanbaar Sami. Kijk maar eens naar onderstaand filmpje:



Het venijn zit in de staart: naast Italië treffen we daar ook nog de aanstekelijke latin van Zwitserland, de betoverende act uit Australië en het hedendaagse hitgeluid van de hunk uit Azerbeidzjan. Het Oostblokmotto luidt dan ook: Niemand kan wat Chingiz Kan.
Maar wij zeggen: If anyone can, Duncan!

Uw Kenner voorspelt deze top 10*:
1)      Nederland
2)      Australië
3)      Zweden
4)      Zwitserland
5)      Italië
6)      Rusland
7)      Azarbeidzjan
8)      Ijsland
9)      Frankrijk
10)   Cyprus

Check morgen gerust even mijn gelijk!
Tot die tijd: veel plezier.

*Persoonlijke voorkeuren van Uw Kenner vindt u bij Rondje van Nu.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten